17 oct. 2011

MĂDĂLINA la 1 an şi 4 luni

La 12 octombrie Mădălina  a împlinit 1 an şi 4 luni. Doamne, ce a mai trecut timpul.

Dezvoltare fizică - 4 dinţi, încă doi se zăresc... 80 cm şi 12 kg.

Alimentaţie - În general mănîncă orice. Totuşi lactatele le acceptă mai greu. În ultimele săptămîni, totuşi şi laptele i sa dat pe gust. Îi plac foarte mult fructele, bananele în mod special şi pepenele. Este alimentată în continuare cu sîn (laptele matern), dar mănîncă gătit în casă. Destul de rar mai cumpărăm pufuleţi, biscuiţi...

Limbaj - Vorbeşte mai mult în limba ei, dar progresele în limbaj sunt evidente. Cele mai soclicitate cuvinte sunt: "muna" - mîna, "guda" - gura, "ataati" - publicitate, "funia" - frunza, "amni" - pîine, "una" - luna, "tiu tiu" - sus sus, "tiţa" - fetiţa, "poputa" - păpuşa, "cocuta" - cocuţa, "apulili" - iepurile.

De asemenea, ştie cum face mîţa, cîinele, vaca, raţa, găina, calul, precum şi alte vietăţi.

 
Comportament - E o fetiţă destul de sociabilă careia îi plac foarte mult copii (în general cei mai mici). Cînd se aud voci de copii pe afară  mă duce la uşă, să-i deschid uşa, să vadă copiii. Afară îi caută mereu, fuge după ei, daca îi cunoaşte îi ia de mînă şi pleacă cu ei (lăsîndu-mă pe mine în urmă).

În general e un copil cuminte, destul de activă, dar cuminte. (cînd nu este înconjurată de persoane cunoscute) Uneori ne înţelegem foarte bine, îmi dă impresia că mă înţelege şi mă ascultă, alteori însă nu ma pot întelege cu ea - ţipă, urlă, se tăvăleşte pe jos (asta mai ales cînd nu îi fac mofturile).


Sănătate - În general dacă excludem probleme medicale după naştere cand a stat în spital (colice intestinale), alte probleme deosebite cu ea nu am avut (cîteva tuse uşoară, cîţiva muci).

Igiena - Înca nu face la oală, dar îi place foarte mult la băiţă. Atunci cînd vede apa calduţă pregătită pentru baie este foarte fericită. Recunoaste oala, se aseaza pe ea şi atît. A făcut de cîteva ori la oliţă, după care s-a plictisit şi nu a mai vrut să mai stea.  Se spală singură pe mîini, pe faţă şi pe dinţi (imită spălatul). Aşa cum poate ea.

Somnul - Este practic cea mai mare problemă. Doarme destul de agitat...se trezeşte pe parcursul nopţii de mai multe ori şi cere "ţiţa". Ziua în functie de cît e de obosită doarme între 1 şi 3 ore, începînd de la 12.00.  Cînd e obosită e mofturoasă. Doarme în pat cu noi (mare greşeală). Adoarme pe la 9 -10 seara şi dimineaţa la 7-8 e în picioare.

Jocul - Jocul a ocupat dintotdeauna un rol foarte important în viaţa ei şi a noastră implicit. Se joacă destul de rar singură. Îi plac mingile, cărtile (pe care le aduce în mod constant să le răsfoim).

Televizorul - Se uită la Baby tv şi cîteodată la muzică, şi la publicitate. Acum cîteva luni era mai interesată de TV, acum îl ignoră. Dansează şi singură şi cu noi, dar mai rar decît la vîrsta de 1 an. Atunci dansa neîncetat

Îi place la bunici pentru că se dau in mintea ei şi îi fac toate mofturile. Ne pupă cînd plecăm din casă şi face cu mîna.

Sunt mulţumit de cum a evoluat fizic. Este puţin făcută, dar nu mi se pare grasă, ca doar are cu cine semăna, asta e moştenirea.. Ce să le ceri - ăştia sunt oamenii) cît şi emoţional, intelectual. Că mai avem de lucrat şi corectat, asta e partea a 2-a.  Sunt foarte mîndru de ea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu